2013. február 18., hétfő

Süssünk fánkot!

Megígértem az egyik barátomnak, hogy péntekre sütök neki fánkot, Anyát is rávettem, hogy legyen aznap fánk az ebéd, így pénteken nekiláttunk a nagy sütésnek! Volt a hűtőben két csomag túró is, aminek a szavatossági ideje eléggé a végéhez közeledett, így úgy döntöttünk, hogy azt is felhasználjuk a "farsangi" finomságokhoz. Így kétféle fánk készült: a hagyományos vagy, ha úgy teszik "sima", valamint túrófánk. Lássuk a hozzávalókat és az elkészítést. Elég sokan vagyunk és sok embernek is adtunk belőle, úgyhogy ezekből a mennyiségekből rengeteg darab készül, nyugodtan lehet felezni az adagokat. 



Hagyományos fánk

Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 6 dl tej
  • 8 dkg élesztő
  • 3 tojássárgája
  • 2 evőkanál cukor vagy porcukor
  • 2 evőkanál rum vagy pálinka (mi pálinkát használtunk)
  • egy csipet só
  • vanília aroma (elhagyható)
  • 1 citrom reszelt héja (elhagyható)
  • olaj a sütéshez
A recept nagyon egyszerű: a tejet a cukorral meglangyosítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót és a választott "alkoholt", majd végül beleöntjük az élesztős tejet. Jó alaposan összedolgozzuk, majd kb. háromnegyed óráig kelni hagyjuk. Miután jó nagyra megkelt, egy kilisztezett terítőn kb. 1,5-2 cm vastagságúra nyújtjuk (nem muszáj nyújtófát használni hozzá, a kezünkkel is "húzhatjuk" a tésztát), kívánt nagyságúra szaggatjuk (akár egy pohár segítségével), majd letakarva fél órát kelesztjük. Ha megkelt benyomkodjuk a közepüket az ujjunk segítségével, hogy egy mélyedést kapjunk.
Ezután a sütés következik. Felforrósított olajba tesszük a kiszaggatott fánkokat (mélyedéssel lefelé), fedő alatt sütjük egy darabig, majd megfordítjuk és fedő nélkül készre sütjük a másik oldalát is. Vigyázzunk, mert nagyon hamar megsül! Papírtörlővel kibélelt tálra/tálcára/jénaiba szedjük.
Ízlést szerint lekvárral, porcukorral, pudinggal, tejszínhabbal fogyasztjuk, ennek csak a képzeletünk és az ízlésünk szab határt. Melegen a legfinomabb.



Túrófánk

Hozzávalók:
  • 50 dkg túró
  • 50 dkg liszt
  • 2 kis pohár tejföl
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál cukor vagy porcukor
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja (elhagyható)
  • vanília aroma (elhagyható)
Az elkészítése nagyon egyszerű: mindent egy nagy tálba jó alaposan a kezünk vagy egy fakanál segítségével összekeverünk, majd olajat forrósítunk a sütéshez. A masszából egy teás- vagy evőkanállal (attól függően mekkora gömböket szeretnénk) kis gombócszerűket szaggatunk (vagy ha esztétikusabb darabokra vágyunk akár ugyanúgy, mint a hagyományos fánk esetében nyújthatunk+szaggathatunk, de ez egy jóval egyszerűbb és gyorsabb megoldás) egyenesen az olajba, majd készre sütjük. Ez is nagyon hamar megsül, vigyázzunk vele! Figyeljünk arra, hogy ha nagyobb darabokat szaggatunk, hogy a közepe is rendesen megsüljön. A kész fánkokat papírtörlős tálba/jénaiba halmozzuk.
Magában is finom, de porcukorba mártva fokozhatjuk a finomságát. Esetleg lekvárba tunkolva is fogyaszthatjuk. Melegen és hidegen is egyaránt jó íze van.



Szerintem mindkét fánk isteni finom, biztos vagyok benne, hogy ezentúl gyakrabban készül majd el nálunk (eddig az én Messzi Mamám volt a fánkfelelős, de ideje volt már, hogy magunk is megpróbálkozzunk vele, hisz nem jöhet el hozzánk mindig, ha megkívánjuk a fánkot :D). Jó tanács: a citromhéj elhagyható ugyan, de szerintem ne hagyjátok ki, így még istenibb az egész! Jó étvágyat!

Szeretitek a fánkot? Mivel szoktátok enni? Próbálkoztatok már az elkészítésével? Ismertek vagy kóstoltatok már különleges, a hagyományostól eltérő fánkokat? Melyik a kedvencetek? 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése